top of page

Zamansız Beden



Bedeninle ilişkin nasıl? Ona ihtiyacı olan ilgiyi, sevgiyi, zamanı veriyor musun?

Yoksa onu ihmal mi ediyorsun? Önce ihmal edip, sonra istediğin gibi görünmüyor diye onu artık sevmiyor yani onu cezalandırıyor musun?

Hatta belki ondan utanıyor, onu sürekli diğer bedenlerle kıyaslıyor ve olması gerektiği gibi olmadığını söylüyor olabilirsin. Belki onu gereğinden fazla yoruyor, belki aç bırakıyor

ama en önemlisi korkuyla dolduruyor olabilirsin. Yaşlanma korkusu, hastalanma korkusu, kilo alma korkusu, beğenilmeme, takdir edilmeme korkusu...


Sen onu sevmezken ve ondan şikayet ederken bile, o sana hizmet etmeyi bir an bile bırakmıyor, farkında mısın? Yaşlanmaya inandığın için bedeni yaşlanmak üzere programlamış, kilo almaktan korktuğun için odaklandığın şeyi yaratmış olabilir misin?


Gel bedenimizden özür dileyelim ve onunla yepyeni bir ilişki kuralım.

Bedenimizle ilişkimizi onarmamız, ona ihtiyacı olan ilgiyi, sevgiyi ve bakımı vermek için birkaç yöntem önereceğim, bugün "Tibet'in Gençlik Pınarı" yla başlayalım.


Zamanı tersine döndürmeye hazır mısınız?


Beden de her şey gibi bir enerji alanı. Kadim öğretiler, bedendeki enerji akışı yavaşlar ya da bloke olursa yaşlanmanın ve hastalığın ortaya çıktığını, bedenin gereksiz yere kilo alıp deforme olduğunu söylüyor ve bu sürecin geri dönüşü mümkün! Tıkanan enerji alanları (çakralar) doğal ritmine geri döndüğünde, beden enerjiyle dolmaya, canlanmaya, gençleşmeye başlıyor.

Gençleşme hormonların doğal dengesine kavuşmasının sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Enerji alanları (çakralar) tam da hormon bezlerinin olduğu noktalarda zaten.


"Tibet'in Gençlik Pınarı" bedendeki enerji akışını doğal ritmine geri döndüren 5 temel yoga hareketinden oluşuyor. Bu 5 temel hareket 2500 yıldır Tibetli rahipler tarafından uygulanıyor, bedeni ve zihni zinde tutuyor ve bedenin yaşlanma sürecini geri çeviriyor.


Uygulamanın detaylarını “Tibet’in Gençlik Pınarı” kitabında bulabilirsiniz. Yazarı Peter Kelder. Kitap 2 ciltten oluşuyor, ikinci cildi beslenme üzerine, hareketler ve faydaları ilk ciltte anlatılıyor. Okumaya vaktim yok diyorsanız direk hareketleri uygulayarak da başlayabilirsiniz, hem hareketlerin nasıl yapıldığını tarif edeceğim hem de yazının sonuna uygulamayı gösteren bir video ekledim. Ama kitabın ilk cildini edinmenizi ve okumanızı tavsiye ederim çünkü içinde ilham veren birçok deneyim hikayesi bulacaksınız ve her hareketin faydaları tek tek açıklanıyor, kısacık bir yazıya sığdırmak mümkün değil, üstelik kitap çok ince, birkaç saatten fazlasını almaz.

Kitapta bahsedilen faydalar daha genç görünme, siyahlaşan saçlar, bellekte güçlenme, görme yetisinin düzelmesi, kilo dengelenmesi, ağrının ortadan kalkması ve kendini iyi hissetme olarak özetlenebilir.


Zaten biliyor ve yapmıyorsanız hatırlayın uygulamadığımız hiçbir şeyin bize bir faydası yok.

Bu basit 5 hareketi yapmadan sadece genç kalmanın formülü olduğunu bilmek bir işe yaramaz, düzenli olarak yapın, gençleşin, genç kalın.


Genç kalmanın formülü: Tibet’in Gençlik Pınarı

Başlangıçta her hareketin 3 kere tekrarlanması tavsiye ediliyor. Daha sonra her hafta tekrar sayısını 2’şer artırarak 21 tekrara ulaşana kadar artırmaya devam edebilirsiniz.

Böylelikle 10 hafta sonra her hareketi 21 kez yapabilir duruma geleceksiniz.

Nefesler her harekete başlarken alınıyor, hareket bitirilirken veriliyor.

Her hareketi hızlı bir tempoda değil, yavaş, nefesinizin hızı ile uygulayın.


1. Hareket: Akıl Bölgesi/Enerji

Kollarınızı omuz hizasında iki yana açıp avuç içleriniz yere bakacak şekilde saat yönünde dönün. Dönerken yarım turda karnınıza derin bir nefes alın, yarım turda nefes verin. Dinlenme: Elleri göğüs hizasında avuç içleri birleşik şekilde tutun ya da omuzlarınıza doğru çaprazlayıp gözler kapalı nefes alıp verin.

Faydaları: Dolaşımı geliştirerek varisli damarlar, osteoporoz ve baş ağrılarına iyi geliyor. Vücudu gençleştiriyor.


2. Hareket: Boyun Bölgesi/Toprak Elementi

Sırt üstü yatarak ellerinizi vücudunuzun yanında avuçlar aşağı bakacak şekilde yere koyun.

Nefes alırken bacaklarınızı yere dik olacak şekilde kaldırırken dizlerinizi bükmemeye çalışın. Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırarak başınızı da kaldırın.

Nefes verirken bacakları ve başı indirip yatar pozisyona geçin.

Dinlenme: Sırt üstü uzanıp rahat bir şekilde avuç içleri açık, gözler kapalı nefes alıp verin. Faydaları: Tiroit bezi, böbreküstü bezleri, böbrekler, sindirim organları ve prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organlar ve bezler üzerinde onarıcı bir etkisi bulunuyor. Arterit, osteoporoz, düzensiz regller, menopoz semptomları, sindirim ve bağırsak sorunları, sırt ağrısı, bacak ve boyunlardaki sertliğe iyi geliyor.


3. Hareket: Göğüs Bölgesi/Hava Elementi

Uygulanışı:

Ayak parmaklarını geriye takarak dizlerinizin üzerinde dik bir şekilde durun. Ellerinizi bacaklarınızın üst kısmına dayayın .

Çenenizi göğsünüze yaklaştırın.

Karnınıza derin bir nefes alırken başınızı yavaşça mümkün olduğu kadar geriye doğru eğin, sırtınızı arkaya doğru esnetin. Eğer belinizde bir sorun yoksa kollarınızı da açarak arkaya doğru esnetin. Nefes verirken tekrar kapanarak başlangıç pozuna dönün.

Dinlenme: Çocuk pozisyonunda, ayaklarınızın üstüne oturup alnınızı yere koyarken elleri ileri uzatıp esneyin. Gözler kapalı derin nefes alıp verin.

Faydaları: İkinci harekette olduğu gibi bu hareket de yine tiroit bezlerini, böbrek üstü bezleri, böbrekleri, sindirim sistemi organlarını ve prostat ile rahmi de içine alarak cinsel organları gençleştiriyor. Özellikle, menopoza girmiş ve düzensiz veya tembel regl dönemleri geçirme eğilimindeki kadınlar için faydalı oluyor.


4. Hareket: Mide Bölgesi/Su Elementi

Bacaklarınızı ileriye doğru uzatarak yere oturun. Ayaklarınız hafifçe aralık olsun ve ellerinizi yere koyun. Ellerinizi avuçlarınız yere bakacak şekilde kalçanızın iki yanına koyun. Çeneniz göğsünüze değecek şekilde, başınızı öne doğru sarkıtın.

Nefes alırken kollarınızı düz tutarak ayak tabanlarınızı ve ellerinizi yere basarken dizlerinizi kırın ve gövdenizi yere paralel olacak şekilde havaya kaldırın.

Adalelerinizi bir süre kasın ve ardından gevşeyin.

Nefes verirken tekrar oturur pozisyona geçin.

Dinlenme: Bağdaş kurarak oturun, gözler kapalı derin nefes alıp verin.

Faydaları: Tiroit bezi, sindirim sistemi, prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organları ve bezleri dolaşım ve lenfatik akış üzerinde canlılık veren bir etkisi var. Karın bölgesini, uylukları, kolları ve omuzları güçlendiriyor.


5. Hareket: Kol ve Ayak Bölgesi/Ateş Elementi

Yüzüstü pozisyonda harekete başlayın. Göğsünüzün yanına yere yerleştirdiğiniz ellerle yeri iterek, kollar düz bir şekilde gövdenizi kaldırın. Ayak parmakları geride takılı kobra pozisyonunu alın. Başınızı yumuşak bir şekilde mümkün olduğu kadar geriye yatırın . Nefes alırken ayaklarınızı ve ellerinizin üzerinde kalçanızı yukarıya kaldırın.

Vücudunuz ters V şeklini alsın. Baş kolların arasında rahat sarksın, çene göğsünüze doğru yaklaşsın Nefes verirken tekrar kobra pozisyonuna geçin.

Dinlenme: Yüzüstü uzanın; eller iki yanda açık, avuç içleri yukarı bakıyor, gözler kapalı. Başınızı bir tarafa, sonra diğer tarafa çevirerek derin nefes alıp verin.

Faydaları: Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olan hareket, dolaşım ve lenfatik akışın geliştirilmesine yardımcı oluyor. Enerji veriyor ve canlandırıyor.





1.684 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page